God Jul!

Jag önskar alla Ni som läser det här en God Jul och hoppas tomten kommer att vara snäll med er.

Somehow not only for Christmas

but all the long year through,

the joy that you give to others

is the joy that comes back to you.

and the more you spend in blessing

the poor and lonely and sad,

the more of your heart's possessing

returns to make you glad.

(John Greenleaf Whittier)




Jag har julstökat idag. Bla bakat 6 limpor (recept längre ner), gjort senap och en härlig whiskey kaka. Kakan är jätte god! Ett måste för alla chokladälskare... Den ska min son ta med sig som en julklapp till Idas brorsa, där de ska fira julafton. Hoppas de gillar den lika mycket som jag gör.

Här kommer Whiskey kakan på svenska:

SCOTSK WHISKEY KAKA

(25 bitar)

200 g mörk choklad
175 g margarin/smör
2 ½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk matsoda
2 dl starkt kaffe
1 dl whiskey


Smält chokladen i vattenbad. Vispa margarin/smör pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och matsoda. Tillsätt chokladen i smör/äggblandningen. Tillsätt kaffet och mjölblandningen växelvis i smeten. Häll den i en smörad och bröad form.
Grädda i 175 grader ca 55 minuter.
Ta ut kakan och låt den stå ett par minuter. Häll upp den på ett fat. Tvätta formen och sätt tillbaka kakan i formen. Dränk kakan med whiskey. Låt den dra 1 - 2 dagar. Kakan håller sig saftig många dagar.

Servera med vispad grädde.


Här är receptet på mina goda limpor


EKENÄS LIMPOR

1 liter apelsinjuice
3 dl sirap
2 bitar jäst á 50 gram eller två påsar torrjäst
1,5 msk salt
3 dl vetekli
3 dl grovmalt (malt till svagdricka)
3 dl rågmjöl
10-13 dl vetemjöl

3 aluminiumformar att grädda i.

Ta fram en stor bunke och en slev. Värm juicen och blanda i jästen. Sedan rör du ner resten. Kolla lite med vetemjölet. Kanske du inte behöver allt. Det ska blir någorlunda lös smet som du sedan häller i formarna. Jag brukar ta ca 11 dl vetemjöl.

Låt formarna jäsa 1,5 timmar eller tills formarna är fyllda. Grädda ca 1 timme i 175 grader nederst i ugnen. Grädda ytterligare 15 minuter utan formar, upp och ner på en plåt.








Kommentarer
Postat av: ida

whiskeykakan var superdupergod! alla tyckte om den väldigt mycket;)

2007-12-26 @ 15:29:26
Postat av: Britt Marie

Birgitta
Happy New Year
Take Care
Kram
Britt Marie

2007-12-31 @ 05:44:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0