Surbrödsdeg

Ett av de första barndomsminnen jag har, är när min mamma ställde igång med surbrödsbak. Hon lagade en stor deg i ett sk degtråg och rörde och rörde och den fick stå flera dagar på ett varmt ställe och det bubblade och doftade surt. När degen var klar bakade hon ut massor med bröd och gräddade dem sedan i den vedeldade storugnen i köket. Sedan skulle de torkas och sparas. En liten klick deg sparades i tråget till nästa gång.

Ända sedan dess har jag varit fascinerad över hur en surdeg kommer till. Nu har jag, tack vare att det ligger i tiden att baka surbröd, provat för första gången att själv baka dessa underbara bröd. Visserligen är det inte på lång väg likadana bröd som min mamma bakade, men doften och känslan är den samma.

Förra söndagen lade jag en sk surdegsrot som fick stå flera dagar och "gotta till sig". och förståss matade jag den varje dag. På torsdagen bakade jag sedan egen komponerat bröd men inspirerad av pain de martins bröd han bakade i Niklas mat. Jag blandade oxå ner vanliga hasselnötter och aprikoser. Åh, vilka goda och härliga bröd det blev. Mina grabbar mumsade i sig med stora tuggor :)

Nästa projekt jag ska testa är att laga en sk vildjäst som pain de martin har på sin blogg. Kolla in hans blogg, Massor med härliga bröd som man vill sätta tänderna i. Jag kan riktigt känna hur det doftar bröd i deras trappuppgång! Det finns en hel uppsjö med matlagnings- och bakbloggar som man kan hitta om man googlar. I can tell jag har en hel del favvisar...



image318

Kolla vilken lampa!

Den här lampan såg jag i en inredningstidning hos min väninna i Åbo häromdagen och blev helt såld.
Det är droog design från Nederländerna. Visst är den häftig med 85 lampor ihop...men smakar det så kostar det. Den här går på ca 3600 EUR.


image317


Onödiga men roliga saker på min önskelista

Den här score-pal skulle jag vilja ha! Livet skulle bli  enklare när man har en hjälpreda då man lagar kort, askar m m. Scorp-palen är, som namnet säger en platta med färdiga skåror. På den sätter man sitt papper och med hjälp av ett falsben skårar man sedan pappret så det blir lättare att vika.


Den här Crop-A-Dile Eyelet & Snap Punch Tool har åtminstone 8 funktioner i samma verktyg. Man kan göra hål, sätta fast olika små eyelets och brads...you name it.

Dessa stämplar är väl för kuliga. Jag tror att det finns många användningsområden för dem. Man kan göra en förhandsbeställning redan nu men de levereras först i juli. De hör till förra årets december-kit och troligtvis blev de så populära att Lisa Bearnson ordnar ett nytt tillfälle att kunna beställa dem. Tackar för det. Jag har inte bestämt mig ännu om jag gör en beställning.

Nu är det lördag ... o fest...eller ???

Oj vilken vecka det har varit!

Först var jag på jobb-kurs till Helsingfors måndag till onsdag. På torsdagen var jag med Victor till motorfordonsbyrån och han skrev moppekörkortet,  på kvällen kom då äntligen hans lilla monkey honda och vi var ut och han fick öva att provköra den--- javisst jag måste ju oxå pröva den..... Sedan skulle det oxå bakas...och hinnas med en tv-serie jag inte kan leva utan just nu hm...nej säger inte vilken .....och ännu mera serier..typ en dansk Brottet som bara är såå spännande.

På fredag hade vi 20- och o (ett försenat) 15-årskalas med släkten...och mera moppe...Victor äääälskar monkeyn...   :)
Ut och gå en långpromenad med Minna och dessutom hjälpte jag henne att plocka upp ett loppisbord på RK-gården. Alltså det har varit en sk loppis-lördag där man kan hyra bord och sälja allt man kan leva utan.

Idag lördag har V och jag varit till stockholm och bl a inhandlat nya fotis-dojjor, nu ska han återgå till träningen efter många och långa veckor av total stillhet efter skador i knäet. När vi kom hem, var det fullt hus med trevliga ungdomar som grattade Christoffer på hans 20-årsdag....just nu är de ut och äter men de återvänder efter att magen är mätt och det blir fest hela kvällen....dessutom lär det spelas 70-tals musik på hempuben....
På båten hem träffade jag min bundis Camilla med Torsten som kom hem från Prag där de firat hennes 40-årsdag. I morgon fyller dessutom hennes son år..

Oj höll på att glömma...kollade in vädret på Kreta..runt 24 - 27 grader varmt...oj vad jag längtar....Nu är det bara 4 veckor kvar..............................................................................................................................................................................

Sunshine to all!

Ha en trevlig helg!



Härliga lördag...ihana lauantai...wonderful Saturday..

Ah, visst är det härligt med lördagar?!

I dag har varit den ultimata dagen, jag har pratat med min jätte goda vän Annkaisa som bor i Kotka, (moi Annakaisa, se oli tosi kiva puhua sinun kanssasi tänään :) )

Jag har oxå träffat Tina och systeryster Sari på stan idag. Vi kollade in Bettans bod (second-hand) och visserligen fyndade vi.., jag kom hem med ett ovalt gammalt fat. Det är så läckert att sätta sallad på ovala fat..

Jag har testat att fixa till lite gamla glasbitar som jag plockade på en strand här nära mig för många år sedan när jag var sjukskriven och nästan utbränd. Min terapi då var att plocka glasbitar på stranden. Alla frågade vad jag ska göra med dem och jag svarade att de kommer säkert till användning...

T ex så här.......................folie tejp och en liten blomma.............................på en matta av vackra danska slantar...






image316

Stenar...

.....är fina och de kan man  t ex måla en massa kuliga saker på eller göra som jag, bara fixa lite blommor.

Precis just kom Ida och gav mig en vacker gul gerbera-blomma bara så där. Oj vad jag blev glad. Vad kul med överraskningar!! Puss o kram Ida..  :)


image315
t ex så här......





Layouts i A4!

Jag har nu oxå hängt på trenden att scrappa i A4 format. Trevligt och enkelt. Jag har dessutom tänkt att "less is more" när jag scrappat. Underlaget är tapet. Jag kunde inte låta bli att använda de eftersom jag fått en hel del böcker samt att de passade ypperligt till fotona.  Det är ju förståss det här med syrafritt men jag håller inte hundra på det...

Jag funderade länge på om jag skulle ladda upp dessa (av olika orsaker) och visa allmänheten men tog mig i kragen och tänkte Why not! Jag bestämde att jag skulle scrappa en händelse, den här gången en resa och inte plocka härifrån och därifrån foton ur mina gömmor. Kanske jag härefter försöker scrappa mera händelsemässigt...vi får se...

image298

image299


image300

image301

image302

image303

image304

image305


image306


image307

image308


image309



image311

image312


image313

image314


Jag märker att scannern lite fuskade och tog inte med allt i nedre kanten. Men det får vara så här.






Vart tog våren vägen?

Ikväll känns det kallt och inte alls vårlikt som tidigare i veckan. Jag var ute och fotade våren i onsdags när jag slutade tidigare. Alla vårblommor log och visade sig för mig. Jag log oxå och kände hur glad jag blev! Hoppas att oxå Du ler och blir glad i själen ....en trevlig helg önskas........... av mig ;)

image292

image293


image294

Vilken fin bild av vår stad...gissa var den "tavlan" hänger?? Visst är den fin!


image296

Berg kan visst vara fint och visst ser det mjukt ut.

image297

Krossen nere vid hamnen, kännspakt märke..som syns på lång väg när båten lägger till.

Foton från helgen.

Några favorit foton från Victors konfirmation som "pressfotograf" Idaskida tagit !!


Härligt med nystädat!


Här lägger jag sista handen vid glasen innan vi går till kyrkan.



Det här är Toffe och jag. kul bild på oss i kyrkan.



Hårdrockarn Kevin tar sig en funderare, oxå i kyrkan.


Då var det klart!! Ljusbärare Victor....


Presenter och  presenter...


Ida och jag!

image289

Kolla vilken närvaro Victor har. Han tittar genom kameran! Fotogenisk så det förslår! Här tillsammans med fammo. Mitt absoluta favvo kort som jag ville delge även er. Tack Ida för alla fina kort!


Kväll....igen...

....och klockan närmar sig 24.00. Kvällen var underbart varm och jag gick ut och promenerade. Det slutade med att jag gick till Sari på kaffe. Som alltid hade vi en massa att prata och fnissa åt...min kära syster yster. Hennes äldsta dotter hoppade till för hon trodde hon såg två Sari...fast vi ju förståss inte alls är systrar på riktigt. Jag kom hem med en kasse böcker som hon tänkte föra till Emmaus och hon fick en tapetbok av mig.

När jag kom hem försökte jag få ordning på mina foton  i picasa och sedan kopiera hit och dit men det strulade så in i norden. Men nu hoppas jag iaf kunna visa de två kort som Anki fick som give away.


image280

image281

och innanför ser kortet ut så här:

image282

Ett hastigt hej när bloggen igen funkar

Efter en hektisk helg är jag åter tillbaka i vardagen. Nu är konfirmationen över. Det var den sista i ordningen. Dessutom fyllde Victor  och kusin Malin 15 igår, så vi var över till kusin vitamin på kalas.
Victors kalas blir längre fram.

Jag har fått förfrågan av min väninna om jag vill hålla scrapbooking-kurs för henne och några på hennes jobb. Jag har tackat ja till det för ju flere som håller på och scrappar, desto roligare. Då blir nätverket här hemma större och kuligare om man fixar scrapping tillfällen.

I kväll har jag tänkt återkomma med lite nya scrappingbilder och annat smått och gott, under förutsättning att min dator är ledig.

Ha en bra dag!


RSS 2.0