God Jul!

Jag önskar alla Ni som läser det här en God Jul och hoppas tomten kommer att vara snäll med er.

Somehow not only for Christmas

but all the long year through,

the joy that you give to others

is the joy that comes back to you.

and the more you spend in blessing

the poor and lonely and sad,

the more of your heart's possessing

returns to make you glad.

(John Greenleaf Whittier)




Jag har julstökat idag. Bla bakat 6 limpor (recept längre ner), gjort senap och en härlig whiskey kaka. Kakan är jätte god! Ett måste för alla chokladälskare... Den ska min son ta med sig som en julklapp till Idas brorsa, där de ska fira julafton. Hoppas de gillar den lika mycket som jag gör.

Här kommer Whiskey kakan på svenska:

SCOTSK WHISKEY KAKA

(25 bitar)

200 g mörk choklad
175 g margarin/smör
2 ½ dl socker
3 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ tsk matsoda
2 dl starkt kaffe
1 dl whiskey


Smält chokladen i vattenbad. Vispa margarin/smör pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och matsoda. Tillsätt chokladen i smör/äggblandningen. Tillsätt kaffet och mjölblandningen växelvis i smeten. Häll den i en smörad och bröad form.
Grädda i 175 grader ca 55 minuter.
Ta ut kakan och låt den stå ett par minuter. Häll upp den på ett fat. Tvätta formen och sätt tillbaka kakan i formen. Dränk kakan med whiskey. Låt den dra 1 - 2 dagar. Kakan håller sig saftig många dagar.

Servera med vispad grädde.


Här är receptet på mina goda limpor


EKENÄS LIMPOR

1 liter apelsinjuice
3 dl sirap
2 bitar jäst á 50 gram eller två påsar torrjäst
1,5 msk salt
3 dl vetekli
3 dl grovmalt (malt till svagdricka)
3 dl rågmjöl
10-13 dl vetemjöl

3 aluminiumformar att grädda i.

Ta fram en stor bunke och en slev. Värm juicen och blanda i jästen. Sedan rör du ner resten. Kolla lite med vetemjölet. Kanske du inte behöver allt. Det ska blir någorlunda lös smet som du sedan häller i formarna. Jag brukar ta ca 11 dl vetemjöl.

Låt formarna jäsa 1,5 timmar eller tills formarna är fyllda. Grädda ca 1 timme i 175 grader nederst i ugnen. Grädda ytterligare 15 minuter utan formar, upp och ner på en plåt.








Får jag fresta med en drink?

När jag var i studier i Helsingfors, hände det att vi drack Frozen Strawberry Margarita till efterrätt när vi var ut och äta med gänget.

Därför tänkte jag att det är roligare att sätt hit ett recept på den drinken istället för något glögg recept - som alla andra har.

Prova på denna om ni inte redan gjort det. Jag säger mmmmmmmmm...och dubbla, tredubbla eller femtiodubbla det :)

image212
(bilden kommer från istockphoto.com)


Frozen Strawberry Margarita

4,5 cl tequila
2 cl cointreau
5-6 jordgubbar
saften från en lime eller citron
3 dl krossade isbitar
ev jordgubbslikör
1 tsk socker

Mixa ingredienserna. Häll upp drinken i ett Margarita/coctailglas och servera!

Receptet har jag fått av en vän.


Tydligen inne att kramas

Upptäckte på tv:n att  Röda Korset har någon kampanj att kramas...va bra att jag kunde hänga på där.

Jag vill som hastigast säga att jag har fullt upp med julförberedelser och kommer att återkomma till bloggen så fort jag hunnit med alla måsten.
Det ska virkas en sjal till Ida klar, bakas kakor och bröd, fixas julgodis. Middagsbjudning inkl hurriganes konsert på Dinos, på fredag kväll. Och föståss städning.

Återkommer så fort jag hinner. Kram till Er - igen!!

Helg! och...kram

Det är lördag igen, vart tar alla dagar vägen? Idag vaknade jag vid tio och hann bara äta frukost då det pipade till på min mobil "hej, vad gör ni, kan vi komma och gratta dig några dagar försent kl 13?"  Mitt svar "givetvis, välkomna!"
Tårta och kaffe och en trevlig pratstund med några ur min sk extended family.

Sedan var det dags att gå ner på stan en sväng. Handla lite middagsmat och gå runt och titta lite i affärerna och slänga några ord här och några ord där till jäktade vänner och bekanta som skyndade sig att julhandla.
Vi igen, släntrade bara sakta mak fram på vår promenadgata i vår lilla stad och hade inga tankar på att köpa julklappar. Maten köptes och bars hem med någorlunda tunga steg. Jag bor nästan mitt i stan men ibland känns det långt att gå när matkassarna väger..

Min goda vännina T ringde och tyckte att vi ska sammanstråla senare ikväll ute i vimlet och det lät helt trevligt. Medan vi åt middag ringde våra goda vänner från landsbygden och ville så gärna bjuda på glögg ikväll, vi tackade men avböjde, tyvärr. Ibland borde man kunna klona sig.

Tacos stod vår matsedel  i kväll, så enkelt men ack så gott. Vad som händer ikväll står skrivet i stjärnorna. Men en sak vet jag, Kevin kommer hem sent i kväll från sin resa.
Välkommen hem!

Förresten en viktig sak:

Jag utmanar er alla att krama era nära och kära. Krama din granne, din arbetskompis, din vän, ditt ex, den du råkar möta på gatan....

EN STOOOR BAMSE KRAM JUST TILL   -   DIG  !

A Night of Rock

Kevin och hans kompisar som spelar med i bandet Dephteria, har fått ett gig uppe i Österbotten, Lappfjärd!
De åkte idag iväg  med eftermiddagsbåten och kommer fram ca 01-tiden i natt.

Det är den första stora spelningen för dem utanför Åland! Undra på att min 16-åring tycker att det är häftigt, förresten, det tycker förståss jag med!

image210


Kolla även in det här ! !

Hej tomtenissar, slå i glasen..

Lilla jul!

Min familj har inte firat lilla jul med julkskinka och lax . Men som alltid på helgerna, äter vi någonting gott till middag. Idag har vi ätit fläskfile med curry-banan-jordnötter och  ugnsgrönsaker.
Jag tänkte sätta upp mina olika ljusstakar, den första fungerade inte, den andra, en stjärna som jag ifjol köpte på EM -möbler, hade jag förståss glömt att köpa lampa till, typiskt..men den tredje, funkade och lyser så vackert i mitt östra fönster.

Toffe är  med Ida och firar lilla jul, de åt middag hos oss igår och jag gav en så enkel lillajulklapp som, en konfektask. Det har de andra grabsen oxå fått. Victor har spelat fotis idag och han tyckte vi skulle ha efterrätt. så jag for till minis och handlade en massa gott...hm...men beslöt att efterrätten blir till i morgon när Ida kommer igen på middag innan hon far till Uppsala.

Kevin är borta somewhere, Victor ser på Arsenal-Aston Villa och jag sitter här på datorn och surfar.

PLÖTSLIGT HÄNDER DET!

Det oväntade..

Jag ska bli bjuden på resa !

Min underbart snälla  vän ska  bjuda mig till solen en vecka!

Vad glad jag blev!

XOXOXO






RSS 2.0